Wie is Arnhem FC?
Als we het over één voetbalclub gaan hebben, dan kunnen we Arnhem oftewel Vitesse Arnhem niet uit het rijtje laten. De club heeft al heel wat onstuimige jaren meegemaakt en is bovendien ook één van de oudste clubs van Nederland. Het was namelijk dat in 1892 de club was begonnen onder de vriendschap van een paar spelers. De club is met vallen en opstaan groot geworden. Met name in de tijd tussen 1922 en 1954 heeft het succes niet echt een vast patroon gehad.
Het was dan ook in 1954 dat de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) besloot om het amateurvoetbal door te trekken. Bovendien bestaat de KNVB niet alleen uit het voetbal segment, maar komt het ook op voor andere sporten zoals zaalvoetbal en andere takken van de voetbalsport. De vereniging heeft diverse toernooien die behoorlijk zijn uitgegroeid. Zo kennen we de eerste divisie en de eredivisie onder het betaald voetbal. Toch zijn ze ook te vinden bij het amateurvoetbal en semi pro. Met name de laatstgenoemde bestaat uit de tweede divisie.
Omdat de KNVB zich vast hield aan het amateurvoetbal, vertrokken meerdere spelers naar het buitenland. De club koos niet lang erna om het betaald voetbal in te gaan. Als we dan in een stroomversnelling gaan, dan zien we dat onder de trainer genaamd: Bert Jacobs in 1989 een grote overwinning werd behaald in de eerste divisie. De voetbalclub had zich op dat moment voor de eerste keer goed bewezen en er stond niets meer in de weg om verschillende positieve resultaten te behalen.
De uitstraling van de club
Er zijn heel wat schilden in de loop van de jaren voorbijgegaan. Het schild vertegenwoordigd namelijk de club en is opgemaakt uit een geel/zwarte kleur. Verder zien we drie verschillende schilden, toch is de laatste versie in het jaar 2011 uitgekomen en beschikt het over een adelaar. Deze adelaar heeft een speciale betekenis voor de Arnhemmers. Het moet kracht uitstralen en de fans appreciëren het spektakel voordat de wedstrijd begint. De adelaar genaamd: Hertog, vliegt bij iedere thuiswedstrijd door het stadium naar de middenstip. Jammer genoeg is Hertog door een vreselijke ziekte van ons heen gegaan. De vervanging van de roofvogel heet nu Hertog 2 en kan iedere keer worden aanschouwd.
Het tenue van de spelers heeft ook een hele passage meegemaakt. De shorts en t-shirts hebben toch allemaal een geel/zwarte streep over de lengte van de kleding lopen. Een verandering trad in de 19e eeuw op toen alle spelers in een zwarte uitstraling op het veld verschenen. Gelukkig is deze sombere uitstraling verdwenen en zijn ze weer terug bij de originele gedaante.
Tot slot
Je zult het zelf een keer moeten aanschouwen hoe de fans de spelers begroeten als ze het veld opkomen. Er luidt namelijk een volkslied dat de titel heeft: Geel en Zwart zijn onze kleuren. Dit clublied bestaat al sinds 1952, toch is het in 2017 nogmaals opnieuw ingezongen door Dhr. Bleker en Enka Harmonie.Reden genoeg om een wedstrijd bij te wonen.