Verslagen - UEFA Cup

FC Basel - Vitesse: 1-0
FC Basel - Vitesse: 1-0

Het Europees avontuur van Vitesse zit er op. Na de 0-1 nederlaag in Arnhem, bleek Vitesse ook in de returnwedstrijd niet opgewassen tegen de Zwitserse grootmacht. Een vroege rode kaart van Jake Clarke-Salter en een doelpunt van Albian Ajeti bleken Vitesse te machtig.

Vitesse begon in dezelfde opstelling als afgelopen weekend, toen met 5-1 werd gewonnen van FC Groningen. In de wetenschap dat de Arnhemmers een 0-1 nederlaag in Arnhem van een week geleden moest zien weg te poetsen, begonnen de manschappen van hoofdtrainer Leonid Slutskiy veelbelovend. Met name via standaardsituaties was Vitesse een aantal keer dreigend. Matus Bero leek de score uit een corner van Alexander Buttner te openen, maar zijn kopbal ging voorlangs.
Ook de thuisploeg kreeg mogelijkheden. Een poging van Valentin Stocker werd geblokt en aanvoerder Fabian Frei schoot naast. De wedstrijd kantelde volledig toen Clarke-Salter in de 27ste minuut een rode kaart kreeg. De Duitse scheidsrechter Daniel Siebert oordeelde dat de Engelse verdediger zich schuldig had gemaakt aan ernstig gevaarlijk spel tegen Ajeti. Tot overmaat van ramp kopten de Zwitsers in de 30ste minuut de 1-0 tegen de touwen. Uit een corner was het Ajeti die in de verre hoek raak kopte. Ajeti bleek nog twee keer een plaaggeest, maar de eerste poging ging over en zijn stiftje net voor rust ging naast.
In de tweede helft probeerde Vitesse met man en macht op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. Tegen het stugge FC Basel 1893 kwamen de Arnhemmers niet verder dan een voorzet van Buttner waar Roy Beerens net tekort kwam en een schot van Navarone Foor dat net over zeilde. Ook bij een vrije trap van Buttner en een kopbal van Maikel van der Werff had Vitesse donderdagavond niet het geluk aan haar zijde.
Na de overwinning vs FC Viitorul in de tweede voorronde van de UEFA Europa League, eindigt het Europees avontuur voor Vitesse in de derde voorronde, doordat er twee keer met minimaal verschil is verloren van FC Basel 1893.