Verslagen - Eredivisie

Groningen - Vitesse: 4-2
Groningen - Vitesse: 4-2

Vitesse heeft, ondanks twee keer op voorsprong te zijn gekomen, met 4-2 verloren op bezoek bij FC Groningen. Een eigen goal van Kasper Larsen en een benutte strafschop van Tim Matavz bleken niet voldoende voor een resultaat. Een bijzonder eigen doelpunt van Fankaty Dabo, Oussama Idrissi, Mimoun Mahi en Tom van Weert bezorgden de thuisploeg de overwinning.

Jeroen Houwen maakte op deze koude en winderige middag in Groningen zijn debuut in het betaald voetbal. De doelman, die enkele jaren uitkwam in de Vitesse Voetbal Academie en inmiddels al een aantal jaar tot de A-selectie behoort, verving de licht geblesseerde Remko Pasveer. Voor Bryan Linssen en Tim Matavz betekende de wedstrijd vs FC Groningen een weerzien met hun oude club.
De wedstrijd had enige tijd nodig om op gang te komen. Gesteund door een met ruim 500 Vitessenaren uitverkocht uitvak, noteerde Vitesse de eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd. Milot Rashica legde de bal terug op Bruns, die met een schuiver in de korte hoek FC Groningen-doelman Sergio Padt tot een redding dwong. Een minuut later was de thuisploeg vanuit de omschakeling gevaarlijk, maar het schot van Tom van Weert was niet zuiver genoeg.
In de 33ste minuut kwam Vitesse op voorsprong. Vitesse schakelde razendsnel om, waarna Rashica met een voorzet Bruns vond bij de tweede paal. De middenvelder mikte op goal en zag zijn inzet door Kasper Larsen over de eigen doellijn gewerkt worden: 0-1.
Na rust hadden Linssen (kopbal) en namens FC Groningen de Japanner Ritsu Doan (paal) mogelijkheden, maar daarna ontbrandde de wedstrijd pas echt. Dabo, die de afgelopen wedstrijden zo in vorm was, werkte de bal op fenomenale wijze tegen de touwen. Echter betekende dit dat de Vitesse-debutant Houwen moest vissen: 1-1.
Vitesse antwoordde snel. Eerst vond Linssen de vuisten van Groningen-doelman Padt, maar daarna kreeg Vitesse een strafschop toen Matavz werd geduwd. De spits benutte dit buitenkansje zelf: 1-2. Al snel kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte, toen invaller Idrissi de bal beheerst binnen schoof: 2-2.
In de 78ste minuut zorgde Mahi voor een ontlading in Groningen, toen hij met een droge knal bij de tweede paal zijn ploeg op voorsprong zette: 3-2. Van Weert nam met de 4-2 het slotakkoord voor zijn rekening.